Konjenital duodenal tıkanıklıklar- Duodenal atrezi
Duodenum on iki parmak barsağı demektir. İnce bağırsağın ilk kısmını oluşturur. Duodenal atezisi on iki parmak barsağının doğuştan kapalı olması demektir.
Konjenital duodenal tıkanıklıklar ise on iki parmak bağırsağın devamlılığı sekteye uğrayan intrinsik nedenler veya dışardan basıya bağlı ekstrinsik nedenlerden oluşur. 5000-10000 canlı doğumda bir görülür. % 50’inde ek anomali görülür. Down sendromu ihtimali % 30’dur.
A İntrinsik nedenler
Duodenal atrezi
Duodenal stenoz
B Ekstrinsik nedenler
Anüler pankreas
Malrotasyon (Ladd bantları)
Preduodenal portal ven
Duodenal duplikasyon
Klinik
% 50 sinden fazlası polihidroamnios nedeniyle prematüre doğar. En sık ve en erken bulgu, doğumdan sonra safralı kusmadır. Yutulan hava barsaklara geçmediğinden karın çöküktür.
Tanı
Antenatal ultrasonografide polihdroamniozla birlikte bebeğin karnında içi sıvı dolu iki yapı olduğu dikkati çeker.
Postnatal dönemde ise
Ayakta direk batın grafisi: double-bubble görüntüsü tipiktir.
Batın usg: Ek anomali açısından yardımcıdır.
Üst gis kontrastlı grafi: Parsiyel duodenal tıkanıklık ayırıcı tanısında yardımcıdır.
Tedavi
Ameliyat öncesi bakım:
Volvulus hariç duodenal tıkanıklıklar için acil cerrahi gerektirmez. Ameliyat öncesi bebeğin durumu stabil hali getirildikten sonra ameliyata alınır. Çok küçük bebeklerde ise 1000 gr’ın altında olanlarda TPN ile 2-3 hafta kilo alımından sonra operasyon planlanabilir.
Cerrahi tedavi:
Mide açılmadan tıkanıklık yeri saptanır ve ve bu bölge py-pass edilecek şekilde Kimura elmas duodenoduodenostomisi yapılır.
Ameliyat sonrası bakım
Oral alım için 5-10 gün beklenebilir. Bu sürede TPN uygulanır. Ortalama TPN süresi 14 gündür.
Komplikasyonlar
Duodenal obstriksüyonla birlikte ciddi kardiyak anomaliler veya kromozom anomalileri yoksa, prematüre değilse ve çok düşük kilosu yoksa hayatta kalmı şansı %90’ın üzerindedir.